Tai mikä se sitten suomeksi lieneekään...olisiko vaahtokarkkitaikina tai vaahtokarkkikuorrutus tms.
Asiaan...fondantin voi tehdä hyvin itse ihan kotivehkeillä.
Resepti;
455g vaahtokarkkeja (itse käytän haribon), mieluiten valkoisia
30ml (=2 ruokalusikkaa vettä)
900g tomusokeria (=vajaa 2 pakettia)
2tl vaniljaesanssia tms.
- laita vaahtokarkit mikronkestävään kulhoon (käytin lasista pyrexiä itse) jonka kevyesti öljyät sisäpuolelta ensin + laita vesi sekaan
- laita toiseen kulhoon (ihan tavalliseen) valmiiksi puolet tomusokerista (sihtaa) ja tee keskelle kraateri
- sulata vaahtokarkit mikrossa veden kanssa = laita se kulho mikroon ja tiiraile siitä lasin läpi koska ne ovat sulaneet. Pysäytä aina välillä ja sekoita. Sula vaahtokarkkisatsi on aika tahmeaa.
- Kaada sulaneet vaahtokarkit tomusokerikraateriisi.
- Sekoita
- Lisää loput sokerit (sihtaa) vähitellen + esanssi ja alusta kunnes ei ole tahmeaa.
- jos sinulla on joku yleiskone, niin se olisi varmaan kätevä, muuten joudut laittamaan kätesi mössöön. Voit tietty käyttää tiivitä kumihanskoja.
- kääri valmis köntsä elmukelmuun ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä
- ***yö tai useampi***
- kun aloitat kaulitsemisen seuraavana päivänä (massa säilyy kyllä parikin viikkoa tiivissä pussissa), niin työstä sitä käsissäsi
- jos tuntuu tönköltä, niin pidä mikrossa 5-10 sek kerralla, kunnes on muovattavaa
- laita alustalle tomusokeria TAI maissijauhoja, ettei tartu kiinni
- kauli niin ohueksi kuin haluat (jauhotetulla kaulimella), vastaavasti kuin marsipaani
- levitä kakulle tai leikaka kuvioita tms.
- TOOOOOSI hyvää.
Väriainetta voi lisätä jo sulaan vaahtokarkkiseokseen tai sitten hammastikulla valmiiseen massaan. Jos haluat ruskeaa ja suklaista, korvaa osa sokerista kaakaojauheella.