339945.jpg

Ruusua varten tarvitset kukkanaulan, ruusunlehtiterän ja koon 12 pyöreän pursotusterän. Jos teet lehtiä, niin vielä lehtiterän.

Tee ensin buttercream eli kreemi.

Buttercream:

  • 125 g suolatonta voita tai vähäsuolaista vähälaktoosista
  • 75 ml huoneenlämpöistä maitoa
  • 1,5 pakettia tomusokeria
  • vaniljaesanssia, jos haluat

Laita voi huoneenlämpöön lämpiämään. Kun voi on pehmeää vatkaa sitä vatkaimella. Sihtaa tomusokeri ainakin kerran. Lisää voihin ensanssi, tomusokeria ja maitoa vuorotellen, kunnes kaikki on lisätty ja koostumus on sopiva. Vatkaa hieman. Kreemin pitää olla aika tönkköä, että ruusut pitävät muotonsa eivätkä lötsähdä. Kokeile lusikalla kreemiä (tökkää lusikka kreemiin ja nosta ylös, kreemi on liian löysää, jos kreemiin muodostunut huippu taipuu alaspäin. Huipun pitää jäädä pystyyn).

Värjää kreemi haluamaasi väriin ja jaa se kahteen pursotuspussiin, jossa toisessa on teränä ruusunterä ja toisessa pyöreä terä. Jos pursotat myös ruusulle lehtiä, värjää osa vihreäksi ja laita se kolmanteen pussiin, jossa on lehtiterä (ks. alla).

Kannattaa laittaa kreemipussit hetkeksi jääkaappiin, niin kukat eivät heti lätsähdä. Jos massa tuntuu lämpiävän välissä, niin laita jääkaappiin aina hetkeksi aikaa.

339949.jpg

Tässä alla vielä ruusun terälehtiterä ylhäältäpäin kuvattuna.

339950.jpg

Tämä allaoleva terä on lehtiä varten.

339946.jpg

Tarvitset vielä allaolevan kaltaisen kukkaneulan.

339948.jpg

 

Pursottaminen:

1. Tökkää pieni määrä kreemiä kukkanaulaan ja laita sen päälle pala leivinpaperia.

339939.jpg

2. Ota pyöreäteräinen pussi jääkaapista ja pursota naulan keskelle tötterö

339940.jpg

3. Ota ruusunterällä varustettu pussi jääkaapista ja aseta se tötterön tyveen LEVEÄMPI reuna alaspäin ja kapeampi reuna ylöspäin. Purista pussia ja pyöräytä samalla naulaa niin, että saat kokonaisen lenkin töttörön ympärille. (pussi ehkä hieman pystympään kun mulla tossa allaolevassa kuvassa)

339941.jpg

4. Tämän jäkeen pursota kolme (3) terälehteä keskustan ympärille siten, että aloita terälehti pursotusterä kiinni keskustassa ja terän leveäpää kiinni naulassa. Purista massaa ja nosta terää samalla ensin ylös ja sitten alas takaisin kiinni naulaan. Pyöritä kädellä naulaa samalla. Kuvassa ensimmäinen terälehti on tehty ja toinen on lähdössä.

339942.jpg

5. Pursota tämän jälkeen edellisten taakse viisi (5) terälehteä samalla tavalla. Ja niiden taakse 7 jos haluat ison ruusun. Tässä kuvassa massa oli jo liian löysää ja ruusu liian matala.

339943.jpg

Valmis. Hivuta ruusu leivinpaperin kanssa jääkaappiin tasaiselle alustalle. Kun ruusu on jähmettynyt voit siirtää sen esim. spatulan tai veitsen avulla kakun päälle.

339944.jpg

Tärkeimmät asiat muistaa ovat:

  • massa ei ole liian löysää --> tarpeeksi tomusokeria
  • massa ei ole liian lämmintä --> pursotuspussi jääkaappiin
  • tarvitset erikoisterän ja naulan

Ruusunterälehtiteriä on montaa eri kokoa. Mulla oli tässä wiltonin 104, joka on keskikokoinen. On myös tosi isoja ja tosi pieniä.

Pursotus onnistuu myös royal icingista (=tomusokeri + munanvalkuainen)! Tällöin kukat voi kuivata huoneenlämmössä ja ne kuivuvat koviksi.

 

ps. lähiaikoina pistän muutaman tuotteen huutonettiin ja yksi satsi on tuollainen kukkanaula ja tarvittavat terät.