Tässä muutamia perusvinkkejä kakun täyttämiseen.
Kakkupohjan leikkaaminen:
- Valitse mieluiten pitkä sahalaitainen veitsi, esim. leipäveitsi on tosi hyvä. Itse tykkään kovasti tuosta Fiskarsin leipäveitsestä.
- Yleensä kakkupohja kannattaa jakaa kolmeen osaan, ellei se ole kovin korkea (silloin voi saada neljäkin osaa).
- Käännä kakku silein puoli ylöspäin.
- Leikkaa sahaamalla pinnasta noin 1,5 cm siivu eli kansi.
- -->Työnnä veitsen terä kakkuun, sahaa edestakaisin ja pyöritä samalla kakkupohjaa.
- Nosta leikkaamasi kansi pois ja tee sama uudestaan kakkupohjalle. Ole tarkka ettei alimmainen kerros jää liian littanaksi. On parempi, että keskiosa on littana, kuin kansi tai alin osa.
- Nyt sinulla on kakkupohjassasi kaksi täyttöväliä.
Kakkupohjan kostutus ja täyttö:
- Kostuta kakkupohja esim. mehulla, vaniljasokerilla maustetulla maidolla, limsalla, sokerivedellä tms.
- Itse kaadan kostutusnesteen lasiin ja lapan siitä lusikalla kakkupohjille.
- Kaikki kakkupohjat kostutetaan. Ylimmäisen, eli kannen, kostutan aina alapuolelta.
- Normaaliin 24-26 cm kakkuun menee kostuketta yleensä noin 3 dl.
- Kostutuksen jälkeen levitä ensin hillo/marmelaadi ja sitten vasta kermavaahto/kreemi.
- Jos käytät täytteenä mousseja, kannattaa täyttämisessä käyttää apuna irtopohjavuoan reunaa. Laita reuna kakkupohjan ympärille ja täytä vasta sitten. Poista reuna vasta, kun mousse on hyytynyt.
- Diplomaattikreemiä tehdään kreemistä ja kermavaahdosta.
- Tee ensin kreemi.
- Mittaa kulhoon kreemijauhe, esim. 1 dl kreemijauhetta, ja kaada päälle kylmää vettä 2,5 - 3 kertaa kreemijauheen määrä (tässä tapauksessa 2,5 - 3 dl). Sekoita ja laita jääkaappiin.
- Kreemijauhetta saa hyvin varustelluista kaupoista ainakin Sallinen -merkkistä.
Marsipaanin alle on hyvä laittaa voikreemi.
- Kreemiä riittää ihan ohut kerros.
- Anna 250 g voita (suolatonta tai vähälaktoosista) lämmetä huoneenlämpöön.
- Vatkaa voita hieman.
- Lisää sihdattua tomusokeria 0,5 - 1 pakettia (tai kunnes kreemillä on hyvä koostumus, ei liian tönkköä) ja 100 - 125 ml maitoa
Marsipaanin levityksessä tarvitset: alustan, tomusokeria, kaulimen (muovikaulin on hyvä), kumihanskat (tai hyvin puhtaat kädet) ja kuvasta unohtunut pizzaleikkuri.
- Laita alustalle tasainen kerros tomusokeria. Lisää välillä jos marsipaani tarttuu kiinni, muuten se repeilee tai ohenee liikaa helposti.
- Muovaa marsipaanista pallo käsissäsi, litistä se alustalle ja kaulitse sitä
- Kaulitse marsipaani.
- Muista varata riittävästi marsipaania. Marsipaani saa tulla reilusti kakun reunojen yli.
- Kuvasta näet mikä on hyvä marsipaanin paksuus. Jos marsipaani on liian ohutta se menee helposti ryppyyn.
- Nosta marsipaani kreemillä tasoitetun kakun päälle. Tai sipaise ohuesti kermavaahtoa tai marmelaadia.
- Itse siirrän marsipaanin monesti tuon alustan avulla. Kumoan levyn alustalta suoraan kakun päälle. Tai nostan ison kaulimen tai käsien avulla kakun keskelle.
- Tasoita ensin kakun päällys tasaajalla tai käsin pyörittelemällä. Pyöritä tasaajaa aluksi tomusokerissa, että se luistaa hyvin.
- Painele sitten kämmenen syrjällä (eli sillä osalla joka on siinä heti pikkurillin alapuolella ;) marsipaani sivusta tiukasti.
- Jos meinaa tulla ryppyjä, niin levitä marsipaania ja paina uudestaan käden syrjällä.
- Paina lopuksi tasaajalla kakun sivut tasaiseksi.
- Leikkaa lopuksi ylimääräinen marsipaani pizzaleikkurilla kakun juuresta.