Olen ollut vähän laiska, mutta nyt vähän päivitystä luvassa ja lauantaina viimeistään lisää.

Tässä muutamia perusvinkkejä kakun täyttämiseen.

Kakkupohjan leikkaaminen:
  • Valitse mieluiten pitkä sahalaitainen veitsi, esim. leipäveitsi on tosi hyvä. Itse tykkään kovasti tuosta Fiskarsin leipäveitsestä.
  • Yleensä kakkupohja kannattaa jakaa kolmeen osaan, ellei se ole kovin korkea (silloin voi saada neljäkin osaa).
  • Käännä kakku silein puoli ylöspäin.
  • Leikkaa sahaamalla pinnasta noin 1,5 cm siivu eli kansi.
  • -->Työnnä veitsen terä kakkuun, sahaa edestakaisin ja pyöritä samalla kakkupohjaa.

1371811.jpg
  • Nosta leikkaamasi kansi pois ja tee sama uudestaan kakkupohjalle. Ole tarkka ettei alimmainen kerros jää liian littanaksi. On parempi, että keskiosa on littana, kuin kansi tai alin osa.
  • Nyt sinulla on kakkupohjassasi kaksi täyttöväliä.
1371813.jpg

Kakkupohjan kostutus ja täyttö:
  • Kostuta kakkupohja esim. mehulla, vaniljasokerilla maustetulla maidolla, limsalla, sokerivedellä tms.
  • Itse kaadan kostutusnesteen lasiin ja lapan siitä lusikalla kakkupohjille.
  • Kaikki kakkupohjat kostutetaan. Ylimmäisen, eli kannen, kostutan aina alapuolelta.
  • Normaaliin 24-26 cm kakkuun menee kostuketta yleensä noin 3 dl.
1371759.jpg
  • Kostutuksen jälkeen levitä ensin hillo/marmelaadi ja sitten vasta kermavaahto/kreemi.
  • Jos käytät täytteenä mousseja, kannattaa täyttämisessä käyttää apuna irtopohjavuoan reunaa. Laita reuna kakkupohjan ympärille ja täytä vasta sitten. Poista reuna vasta, kun mousse on hyytynyt.
1371753.jpg

1371772.jpg
  • Diplomaattikreemiä tehdään kreemistä ja kermavaahdosta.
  • Tee ensin kreemi.
  • Mittaa kulhoon kreemijauhe, esim. 1 dl kreemijauhetta, ja kaada päälle kylmää vettä 2,5 - 3 kertaa kreemijauheen määrä (tässä tapauksessa 2,5 - 3 dl). Sekoita ja laita jääkaappiin.
  • Kreemijauhetta saa hyvin varustelluista kaupoista ainakin Sallinen -merkkistä.
1371756.jpg

1371762.jpg

Marsipaanin alle on hyvä laittaa voikreemi.
  • Kreemiä riittää ihan ohut kerros.
  • Anna 250 g voita (suolatonta tai vähälaktoosista) lämmetä huoneenlämpöön.
  • Vatkaa voita hieman.
  • Lisää sihdattua tomusokeria 0,5 - 1 pakettia (tai kunnes kreemillä on hyvä koostumus, ei liian tönkköä) ja 100 - 125 ml maitoa
1371776.jpg

Marsipaanin levityksessä tarvitset: alustan, tomusokeria, kaulimen (muovikaulin on hyvä), kumihanskat (tai hyvin puhtaat kädet) ja kuvasta unohtunut pizzaleikkuri.

1371815.jpg

  • Laita alustalle tasainen kerros tomusokeria. Lisää välillä jos marsipaani tarttuu kiinni, muuten se repeilee tai ohenee liikaa helposti.
  • Muovaa marsipaanista pallo käsissäsi, litistä se alustalle ja kaulitse sitä
1371816.jpg

  • Kaulitse marsipaani.
  • Muista varata riittävästi marsipaania. Marsipaani saa tulla reilusti kakun reunojen yli.
1371778.jpg

  • Kuvasta näet mikä on hyvä marsipaanin paksuus. Jos marsipaani on liian ohutta se menee helposti ryppyyn.
1371779.jpg

  • Nosta marsipaani kreemillä tasoitetun kakun päälle. Tai sipaise ohuesti kermavaahtoa tai marmelaadia.
  • Itse siirrän marsipaanin monesti tuon alustan avulla. Kumoan levyn alustalta suoraan kakun päälle. Tai nostan ison kaulimen tai käsien avulla kakun keskelle.
1371781.jpg

  • Tasoita ensin kakun päällys tasaajalla tai käsin pyörittelemällä. Pyöritä tasaajaa aluksi tomusokerissa, että se luistaa hyvin.
  • Painele sitten kämmenen syrjällä (eli sillä osalla joka on siinä heti pikkurillin alapuolella ;) marsipaani sivusta tiukasti.
  • Jos meinaa tulla ryppyjä, niin levitä marsipaania ja paina uudestaan käden syrjällä.
1371794.jpg

  • Paina lopuksi tasaajalla kakun sivut tasaiseksi.
1371789.jpg

  • Leikkaa lopuksi ylimääräinen marsipaani pizzaleikkurilla kakun juuresta.
1371806.jpg